
Je kind slaat dicht in een drukke situatie, is snel boos of verdrietig en klaagt maar door. Het trekt zich liever terug of verstopt zich letterlijk in een hoekje. Misschien is het herkenbaar voor je? Dan is de kans groot dat je kind hooggevoelig is.
Kinderen (maar ook volwassenen) die hooggevoelig zijn hebben geen filter voor prikkels. Ze ontvangen alle prikkels in dezelfde frequentie en kunnen bepaalde sensaties niet wegfilteren. HSP kinderen ervaren de wereld daardoor een stuk intenser dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Om je een mooi voorbeeld te geven: als er een tv op de achtergrond een film afspeelt, jij tegen je kind praat en broer- of zuslief op de achtergrond loopt te krijsen dan komt elk van die geluiden even hard binnen. Daardoor kan je hooggevoelige kind op zijn zachtst gezegd nogal overweldigd raken. Al die sensaties kunnen leiden tot overprikkeling. Die overprikkeling is vaak de reden voor boze buien, klagen en verdrietig zijn.
Natuurlijk wil je er als ouder voor zorgen dat je kind zo vrolijk en zorgeloos mogelijk door het leven gaat. Met deze tips staat jouw hooggevoelige kind in zijn/haar kracht.
Rust & regelmaat
Een van de belangrijkste dingen voor HSP zijn rust en regelmaat. Kinderen die hooggevoelig zijn hebben veel belang bij een duidelijke structuur, maar ook rust. Zorg ervoor dat thuis een plek voor hen is waar zij hun rust kunnen pakken, kunnen ontprikkelen en weer even kunnen opladen. Met structuur en rust kun je er in elk geval voor zorgen dat je kind elke dag even tot zichzelf kan komen.
Geef je kind de tijd
Wees begripvol wanneer je kind vindt dat een trui niet lekker zit of wanneer hij/zij gek wordt van zijn sokken. Het kan voor ouders soms moeilijk zijn om hier geduld voor op te brengen (zeker in situaties met haast), het is dan makkelijk om te zeggen: ‘hup, niet zo aanstellen we moeten gaan’. Maar wat je daarmee eigenlijk zegt is dat je kind a. niet naar zijn eigen gevoel moet luisteren, en b. hooggevoelige kinderen kunnen moeilijker omgaan met druk waardoor ‘haast’ bij hen soms al een flinke impact kan hebben en die HSP emmer meteen vult.
Volg je gevoel
Laat je kind duidelijk weten dat je altijd achter hem/haar staat. Dat wat er ook gebeurt of hoe zij zich ook voelen, ze altijd bij jou terecht kunnen. Probeer zo begripvol mogelijk te zijn en geef je kind de ruimte wanneer je voelt dat hij/zij die even nodig heeft. Ga dan ook niet vragen wat er is maar laat je kind, zonder onderbrekingen, even ‘zijn’. Ga ook niet af op de meningen van je omgeving maar blijf bij je hart, je gevoel. Jij weet wat jouw kind nodig heeft.
Beschouw je kind als gelijkwaardig
Dat is misschien raar om te zeggen want je bent te allen tijde de ouder maar denk goed na over wat je tegen hem of haar zegt. Ook woorden komen extra hard binnen. Wees daarom bijvoorbeeld voorzichtig met het geven van kritiek. Je mag je kind uiteraard ergens op aanspreken maar doe dit doordacht en met zorgvuldig gekozen woorden. Probeer daarnaast zo min mogelijk dingen op te dringen en vooral veel uitleg te geven over waarom je iets wilt.
Positief opvoeden
Hooggevoelige kinderen zijn vatbaarder voor kritiek, ze nemen het vaker als een aanval op hen als persoon dan op de handelingen die zij doen. Daarom is het belangrijk je kind positief op te voeden. Focus je op het goede en probeer in vervelende situaties altijd consequent te blijven maar wel te zorgen dat je niet gaat schreeuwen (prikkel overload) of grote drama’s gaat maken. Je kind kan daar zo van schrikken dat jullie het hele punt voorbij razen en je kind overstuur raakt. Weest dus consequent maar ook weer met zorgvuldig gekozen woorden.
Neem de tijd
Om af te sluiten een hele fijne maar ook heel belangrijke tip; neem de tijd. Ga bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan bij je kind in bed liggen en spreek samen de dag door. Op die manier kan je kind de dag verwerken en gaat hij/zij rustig slapen. Buiten dat het een fijn ritueel is voor je hooggevoelige kind, is het ook voor jou als ouder leuk om een extra momentje samen te creëren.
Dit waren een aantal tips voor het omgaan en in eigen kracht zetten van hooggevoelige kinderen. Mocht je mij op Instagram volgen dat heb je wellicht weleens voorbij zien komen dat ik opgeleid ben tot Kindercoach, ik vind vooral hooggevoeligheid bij kinderen interessant omdat mijn eigen kinderen ook hooggevoelig zijn. Ik leer anderen dus niet alleen over HSP maar leer zelf ook iedere dag weer bij! Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en mocht je nog meer willen weten, stuur me zeker een mail!