In het water – Paula Hawkins

In het water

Het is weer tijd voor een thriller! Vandaag een recensie over het boek In het water van Paula Hawkins. We kennen Paula Hawkins van haar spannende bestseller ‘Het meisje in de trein’ waar je al eerder een recensie over hebt kunnen lezen. Omdat dit boek verhaaltechnisch zo goed in elkaar zat, was ik erg benieuwd naar haar volgende boek, In het water. Je leest er alles over in de recensie van vandaag!

Nel, een alleenstaande moeder, wordt dood aangetroffen in de lokale rivier. Eerder die zomer sprong een tienermeisje op dezelfde plek haar dood tegemoet. Ze zijn niet de eerste vrouwen die ten prooi vallen aan dit donkere water, en hun dood veroorzaakt een golf van onrust over de rivier en zijn geschiedenis.

De vijftienjarige dochter van Nel blijft alleen achter. Daarom moet Jules, haar tante, terugkeren naar het stadje dat zij jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Voorgoed, dacht ze toen.

In dezelfde hypnotiserende stijl als het meisje in de trein, waarmee Paula Hakwins miljoenen lezers wereldwijd wist te raken, ontspint zich een aangrijpend verhaal waarin pijnlijk duidelijk wordt dat herinneringen nooit te vertrouwen zijn…

In 2015 werd het thrillerdebuut ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins meer dan 20 miljoen keer verkocht en werd het boek verfilmd. De schrijfster had de lat dus hoog gelegd voor zichzelf. De cover van In het water weerspiegeld (leuke woordgrap hè?) prachtig waar het verhaal over gaat. Je ziet gerimpeld water alsof er net een steen of misschien wel een persoon in is verdwenen. Daaromheen de weerspiegeling van donkere, duistere bomen en een gestalte.

Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Beckford, waardoor een rivier stroomt die aan verschillende vrouwen het leven kostten. De dorpsbewoners noemen het ook wel de verdrinkingspoel. Nel en haar dochter Lena wonen in het dorp. Nel is geobsedeerd door de vrouwen die zijn verdronken in het meer en hun verhalen. Ze gaat op onderzoek uit om te achterhalen wat er precies is gebeurt, alles schrijft ze op. Niet iedereen is daar even blij mee. Dan wordt Nel op een dag dood gevonden in de rivier en stort de wereld van Lena in. Ze is vastbesloten te achterhalen wat er met haar moeder is gebeurd!

‘Het mysterie is voelbaar’

Het verhaal is gesplitst in verschillende delen en wordt verteld door veel verschillende personages. In het begin voelt dit nogal onoverzichtelijk en heb je het idee dat je de personages niet echt leert kennen. Naarmate het verhaal vordert verdwijnt dit gevoel compleet. Je wordt als lezer nieuwsgierig naar wanneer een bepaald personage weer aan het woord komt. Net als bij haar vorige boek, weet Paula met prachtige zinnen en teksten de spanning en het mysterie rond het verhaal voelbaar te maken. Het dorp komt bijna spookachtig over. Ook het vorige boek van Paula Hawkins had dezelfde stijl qua indeling, iets waar ik erg aan moest wennen maar wat het verhaal wel een bepaalde spanning meegaf. Omdat ik de schrijfstijl van Paula Hawkins al enigszins gewend was, was het deze keer makkelijker om in het verhaal te komen.

Mijn eindconclusie? In het water is weer een parel van een thriller. Prachtig beschreven met de juiste toon en spanningselementen. Zeker een aanrader voor alle thrillerfans out there!

Rating: ★★★★☆

In het water– Paula Hawkins
Uitgever: A. W. Bruna Uitgevers
Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?