
Aanstaande zaterdag (27 oktober) gaat de wintertijd in, de tijd gaat dan een uur terug. De donkere dagen gaan weer officieel van start. Terugtrekken, loslaten en bezinnen. In de winter is je energielevel vaak ook wat lager dus dat extra uurtje slaap dat je aankomend weekend kunt pakken is zeer welkom. Maar ervaart iedereen dat wel zo?
Hoewel er veel factoren meespelen in dat extra uurtje slaap (ik denk bij mezelf even aan mijn jonge kinderen), zijn veel mensen blij dat de nacht extra lang duurt. Een extra uur slapen never hurt nobody zullen we maar zeggen.
Daarentegen is er ook een groep mensen die het ‘gerommel met de klok’ vervelend vinden. Zij ervaren dat hun hele ritme door de war wordt gegooid bij het verzetten van de klok. Ze slapen slecht, voelen zich moe en energieloos. In sommige gevallen gaat deze verstoring van het ritme zelfs over in een winterdip. Hoe zorg je dat je je ritme snel in balans krijgt?
Luister naar je lichaam
Lekker voor de hand liggend maar daarom niet minder belangrijk. Let goed op de tekenen die je lichaam geeft. Ontdek waar voor jou de energiemomenten liggen en wanneer jouw lichaam liever zijn rust pakt. Ben je bijvoorbeeld meer een ochtend- of een avondmens? Ben je moe? Doe eens wild en doe een dutje (als dat kan natuurlijk). Ga gewoon eens mee op de flow van je lichaam.
Slaap voldoende
Ook dat is een voor de hand liggend advies maar iets waar we nog altijd niet genoeg rekening mee houden. We gaan pas naar bed als het werk af is, de serie klaar is of de to-do lijst afgevinkt. Ga eens bewust op een vast tijdstip naar bed. Iedereen is anders en heeft een ander aantal uren slaap nodig. Zoek uit hoe dat voor jou zit en zorg dat je aan die uren nachtrust komt!
Suiker en cafeïne minderen
Suiker en cafeïne zijn echte boosdoeners als het gaat om ritmeverstoring. Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Laat dat kopje koffie dan eens staan en mijd zoveel mogelijk suikers. Zo kan je lichaam optimaal werken en krijg je geen hoge pieken en diepe dalen in je energielevel.
Schermen uit!
Computers, tv’s en smartphones. Ze zijn de oorzaak van veel slaapproblemen. Heb je last van een verstoord ritme? Zorg dan dat je ’s avonds niet meer naar een scherm kijkt. Het blauwe licht van deze schermen zorgen ervoor dat je hersenen overactief worden. Dit kan problemen geven wanneer je wilt gaan slapen, je hersenen zijn dan namelijk nog ‘te wakker’. Dus telefoon en tv uit, laptop weg en tijd voor een fijn boek of een goed gesprek.
Met deze tips krijg je je ritme binnen no-time weer in balans!