4 kenmerken van hooggevoeligheid; hoe ga je ermee om?

Sinds een aantal jaren ben ik me ervan bewust dat ik hooggevoelig ben. Sindsdien is er een hoop voor me duidelijk geworden maar is het op andere vlakken soms ook lastiger geworden. Juist ómdat ik weet dat ik hooggevoelig ben, kan ik extra gefrustreerd raken wanneer ik overprikkeld ben. Maar hoe weet je nu precies dat je hooggevoelig bent? Vandaag vier kenmerken die je vertellen dat je wel eens hooggevoelig zou kunnen zijn.

Rust en stilte zijn je vrienden

Rust en stilte zijn een prettige en essentiële manier voor een HSP’er om te kunnen opladen. Maar je hoeft niet altijd van rust te houden. Want hoewel je vaak hoort dat je alleen HSP bent wanneer je niet tegen drukte kan, is het tegendeel waar. Je kunt namelijk ook gewoon graag omringd zijn door mensen, maar op zijn tijd je rust nodig hebben. Ik vind het sowieso onzin dat je óf van rust óf van drukte moet houden om HSP te zijn. Ik denk dat het zich bij iedereen die er mee te maken heeft, op een andere en eigen manier uit. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld niet vervelend om met andere mensen te zijn of naar feestjes te gaan. Wel moet ik echt een aantal keer per week tijd voor mezelf inplannen om even in complete stilte door te brengen, zo laad ik op!

Perfectionisme is je tweede naam

Het is misschien niet iets om heel trots op te zijn (vind ik althans) maar perfectionisme is vaak een eigenschap van iemand die hooggevoelig is. Vaak wordt perfectionisme als iets positiefs gezien; je wilt alles tot in de puntjes verzorgen. Maar het kan je ook enorm tegenhouden. Lees; dingen niet doen omdat het pas kan als het perfect is. Mensen die hooggevoelig zijn hebben vaak ook last van perfectionisme.

Je ervaart sterke emoties

Wanneer je verdrietig bent, ben je ook écht verdrietig en wanneer je blij bent spring je een gat in de lucht. Je ervaart je emoties sterker dan gemiddeld. Kom je bij een tegenslag om in zelfmedelijden, heb je bij een meevaller de hele dag een big smile op je gezicht! Die emoties reguleren is belangrijk, zo vind je een betere balans (en voel je dat ook zo).

Je neemt de emoties van andere gemakkelijk over

Je komt een kamer binnen waar net een enorme ruzie heeft plaatsgevonden. Je voelt het meteen; de ruzie, de spanning tussen de mensen. Wanneer je hooggevoelig bent ervaar je niet alleen je eigen emoties heftiger maar neem je soms ook de emoties van anderen over. Ze kun je plots heel verdrietig of boos zijn zonder dat je kan plaatsen waar dat vandaag komt. Als HSP’er is het belangrijk om te leren welke emoties wel en welke emoties niet van jou zijn. Zodat je die kunt loslaten.

Dit zijn een paar (van de vele) kenmerken die bij hooggevoeligheid horen. Herken jij jezelf erin? En voor de HSP’ers: wat hoort nog meer bij jou hooggevoeligheid?

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?