Adem je rustig

Hoe je ademt bepaalt hoe je in het leven staat. Het vertelt hoe jij je voelt en het heeft ook invloed op jouw gevoel. Klinkt gek hè? Maar toch is het zo. En met een paar simpele trucjes krijg jij vat op je ademhaling, zo kun je jouw ademhaling op de juiste manier inzetten om jezelf goed te voelen.

Ik vertelde laatst tegen een vriendin dat ademhaling zo ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Ze moest lachten en zei: ja, logisch. Als je niet ademhaalt ga je dood! En natuurlijk, daar heeft ze een (nogal) groot punt, ademhaling is van levensbelang. Maar je ademhaling kun je op zo veel manier inzetten om invloed uit te oefenen op je gemoedstoestand.

Zo kan je er met je ademhaling voor zorgen dat je meer relaxt en ontspannen bent. Maar je kunt juist ook meer gestrest raken (mede) door je ademhaling. Daarom vandaag wat technieken om jezelf rustig te ademen!

Check je ademhaling

Het is belangrijk om een aantal keer per dag te checken hoe je ademhaling is. Aan de hand daarvan kun je voor jezelf kijken hoe het met je gaat. Heb je een rustig, trage ademhaling dan zit het met dat stresslevel wel goed. Zit je ademhaling hoog en adem je snel, dan is het verstandig om die ademhaling even te vertragen. Probeer simpelweg om rustiger en dieper adem te halen, als dit lukt kun je proberen je ademhaling nog wat te vertragen. Tel bijvoorbeeld tot 5 bij een inademing, houd ‘m 5 seconde vast en laat ‘m 5 seconde los. Vervolgens wacht je weer 5 seconde tot de volgende ademhaling. Zo zorg je simpel voor een rustige ademhaling.

Diepe buikademhaling

Een andere manier om je ademhaling te vertragen is de diepe buikademhaling. Leg je handen op je buik, adem rustig en diep in en probeer naar je onderbuik te ademen. Je zult zien dat het gemakkelijker is wanneer je je handen op je buik legt omdat je op die manier je handen ook daadwerkelijk voelt verschuiven. Maak ook nu je ademhaling weer steeds trager en dieper.

Nadi Shodhana

Een laatste, fijne ademhalingsoefening is de Nadhi Shodhana. Een echte yoga ademhalingsoefening die ervoor zorgt dat lichaam en geest kalmeren. Ga in een prettige houding zitten en plaats je rechterduim op je rechter neusgat, adem diep in. Na de inademing sluit je het linkerneusgat af met je ringvinger en laat je je rechter neusgat weer los, hierdoor adem je uit. Dit doe je een aantal minuten achter elkaar. Belangrijk om te onthouden is dat je altijd door hetzelfde neusgat (rechts) in- en uitademt.

Dit waren een aantal simpele maar fijne ademhalingsoefeningen om je ademhaling tot rust te brengen en je stresslevel weer omlaag te krijgen. Het belangrijkste is: check een paar keer per dag hoe je ademhaling is en wanneer je er behoefte aan hebt kun je de oefeningen doen!

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?