Activeer je creatieve brein

Steeds vaker hoor ik het mensen zeggen: “ik wil graag een creatiever leven leiden.” Want waar we tijd maken om Netflix te kijken of een avondje bankhangen, maken we vaak niet bewust tijd om creatief bezig te zijn. En dat terwijl het zo fijn kan zijn om je helemaal te verliezen in een creatieve hobby. Je denkt nergens aan en focust je compleet op datgene wat je aan het creëren bent, heerlijk! Vandaag geef ik je een aantal tips om je creatieve brein te activeren. Zo kom jij niet meer weg met de zin: ja maar ik ben niet creatief.

De afgelopen jaren is me een ding erg duidelijk geworden. Ik bloei helemaal op als het gaat om creativiteit. Vroeger had ik zo ongeveer 1 lijfspreuk: ik ben niet creatief. En als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is dat ik juist wél creatief ben. Dat is een van de dingen die mij onderscheid van anderen. Ik geniet van het creatieproces wanneer ik mag schrijven, illustreren of borduren. Helemaal opgaan in dat proces, dat is het moment dat ik me echt rustig en happy voel. Voor mij is dat dus niet één ding zoals sommigen wel hebben. Ik word vooral heel blij van creëren en dan op zoveel mogelijk manieren!

Dat zinnetje ‘ik ben niet creatief’ is trouwens zo ongeveer het meest gehoorde zinnetje in mijn omgeving. Mensen praten zich per definitie al aan dat ze niet creatief zijn. Ik geloof er heilig in dat iedereen creatief is. Je moet alleen dat creatieve brein leren activeren. En proberen, heel veel proberen.

Het is niet voor niks dat Big Magic van Elizabeth Gilbert een van mijn favoriete non-fictie boeken is. Dat boek gaat over jouw creatieve proces activeren. Echt een heerlijk boek om eens te lezen als je ook een meer creatief leven wil leiden.

Ik kies er daarom ook bewust voor Glowing Rebels als mijn overkoepelende creatieve plek te gebruiken. Een plek waar ik blogs schrijf, waar je terecht kunt voor mijn diensten als tekstschrijver & storyteller en waar ik een kleine shop houd voor mijn illustraties en creatieve uitspattingen. Graag vertel ik je hoe ik mijn creatieve brein activeer. Wie weet doet het ook wat voor jou!

Met perfectionisme kom je nergens

Hier kwam ik al vrij snel, op een pijnlijke manier achter. Helaas gebeurde dat niet één keer maar meerdere keren. Nog steeds word ik hier af en toe mee geconfronteerd. Perfectionisme. Alles wat ik doe, doe ik graag goed. Of wat zeg ik, het moet perfect. Als het niet perfect is, houd ik het voor mezelf. Zo zijn er dus heel veel toffe dingen die blijven liggen omdat ze simpelweg niet perfect zijn. Super zonde én heel herkenbaar voor veel mensen. Want perfectionisme is een van de grootste afremmers die er bestaat en dat is zonde. Mijn businesscoach zei ooit eens tegen mij: “oké, maar wanneer is iets perfect?” Waarop ik heel slim antwoordde: “als het af is!”. En wanneer is het dan af?

Tja, dat was een goede vraag. Ik had geen idee. Dat was ook het moment dat de knop omging. Ik wilde creatief bezig zijn, creëren, want dan voelde ik me in mijn element. In die headspace is er geen ruimte voor perfectionisme. Mijn tip? Maak fouten en accepteer ze. Geniet van het proces en focus je niet zozeer op de uitkomst.

Overigens zeg ik dat heel stoer maar ik moet mezelf hier ook regelmatig aan herinneren. Een aantal maanden geleden begon ik met mijn eerste borduurwerk, waarin ik uiteraard een fout maakte. Ik baalde als een stekker, heb het werk een week niet aangeraakt (wat zeg ik, misschien wel twee weken). Tot ik me realiseerde dat ik ging borduren om het te leren, om lol te hebben. Het hoeft niet perfect!

Begin met iets simpels

Wat je ook wilt gaan doen, of dat nu schrijven is of illustreren. Misschien wil je wel gaan schilderen. Begin klein en simpel. Verwacht niet meteen dat je een heel boek schrijft of een best seller verhaal. Je hoeft ook niet de nieuwe Van Gogh te worden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het schrijven van een kort verhaal of het natekenen van iets. Een simpel begin zorgt voor lol!

Plan een creatief uurtje

“Ik heb toch helemaal geen tijd om een potje te gaan tekenen!” Het hoeft natuurlijk ook niet maar als je echt meer creatief bezig wilt zijn, zul je dat moeten plannen. Een druk leven hebben we allemaal, het is de kunst om tijd te maken voor creativiteit! Plan daarom iedere week een creatief uurtje. Een uur waarin je mag doen wat je wilt. Geen planningen, de enige regel is: het moet creatief zijn! Zo wakker je niet alleen je creativiteit aan maar creëer je ook bewust tijd voor ontspanning. Dat wordt iedere week in de agenda zetten dus!

Luister inspirerende muziek

Iets wat mij persoonlijk heel erg kan helpen is het luisteren van muziek. En dan niet de muziek die ik normaal gezien luister maar juist iets heel anders. Bij mij is dat bijvoorbeeld Jazz muziek of rustige, Franse muziek. Op de een of andere manier gaat mijn creatieve brein daar helemaal van aan! Probeer eens of jij een muziekstijl of bepaalde nummers kunt vinden waarvan jij helemaal ‘aan’ gaat!

Maak jij al bewust ruimte om creatief bezig te zijn? Welke van deze tips ga je mogelijk inzetten om je creatieve brein te activeren? Heb jij nog een goede toevoeging?

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?