Recensie: Big Magic – Elizabeth Gilbert

Big Magic kwam ik tegen toen ik een jaar geleden op zoek was naar boeken over zelfontwikkeling, die las ik destijds veel. Hoewel ik haar bekendste boek, Eat Pray Love, niet heb gelezen, was ik nieuwsgierig naar Elizabet Gilbert. Een boek over creativiteit leek me dan ook de uitgelezen kans om kennis te maken met de auteur. Ik bestelde het boek bij de lokale boekhandel en zodra ik het in huis had, begon ik te lezen.

Ik kan je vertellen, Big Magic las ik in een ruk uit! Toen ik erin begon, wist ik niet heel goed wat ik ervan moest verwachten. Ik had inmiddels al een hoop spirituele boeken gelezen waarin veel ‘gezwets’ werd verkondigd. Van die tips die je ook écht wel zelf had kunnen bedenken. Als ik heel eerlijk ben, begon ik dan ook een beetje sceptisch aan dit boek. Maar toen ik erin begon te lezen, kon ik het gewoon niet wegleggen. Zoveel herkenning, zoveel liefdevolle woorden die je vertellen dat het ook oké is als je babysteps zet, dat het allemaal niet zo serieus hoeft. Het gaat tenslotte om het omarmen van je creativiteit. Even terug naar de basis want waar gaat het boek dan over?

In Big Magic moedigt Elizabeth Gilbert ons aan om onze verborgen talenten te ontdekken. Balancerend tussen spiritualiteit en vrolijk pragmatisme laat ze zien hoe we onze ideeën kunnen omarmen, nieuwe uitdagingen het hoofd kunnen bieden en onze dagen kunnen vullen met meer passie en mindfulness. Op weg naar het leven waar je altijd van hebt gedroomd.

Is het boek Big Magic?

Absoluut! Het is een boek dat je echt aanmoedigt je eigen creativiteit te omarmen. Wanneer we creatief bezig zijn spoken er gedachten door ons hoofd als: wat zou iemand anders hier wel niet van denken? Het is nutteloos, tijdverspilling. Iedereen vind het slecht. In Big Magic lees je hoe je dit los kunt laten. Hoe je je echt kunt richten op je creativiteit zodat je hier het maximale uit gaat halen. Ja, je gaat struikelen en stomme fouten maken maar is dat niet juist waar je van leert? Experimenteer, struikel, maak fouten, begin opnieuw!

“Je werk is volkomen nutteloos en juist dat maakt het leven leuk! Het maakt dat je wilt blijven spelen en experimenteren. En die fouten? Die zorgen er alleen maar voor dat je jezelf de vraag stelt of je dit écht wilt!”

Elizabeth moedigt je aan om tijd vrij te maken voor je creativiteit. Neem haar mee op date, maak haar het hof en maak áltijd tijd. Al is het maar een kwartiertje. Ze vertelt ook dat je jouw werk niet moet zien als je ‘kindje’. Want dat is het niet. Wat jij maakt is niet wie jij bent, dat zijn twee compleet verschillende dingen. Een mooi inzicht wat mij betreft! Wil je leren je creativiteit te herkennen en te omarmen? Lees dan zeker Big Magic van Elizabeth Gilbert!

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?