Recensie: Hannelore het meisje uit de sekte – Frank Krake

Hannelore het meisje uit de sekte

Stel je eens voor: je groeit op in een sekte waar alles voor je bepaald wordt en waar je moet leven onder het schrikbewind van een zelfbenoemde profeet. Bizar toch? Dat is precies wat Hannelore heeft meegemaakt. Ze groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’ waar ze onder bewind van sekteleider Sipke Vrieswijk, lange tijd werd gehersenspoeld. Het tragische maar indrukwekkende verhaal is verwerkt tot een boek. Vandaag vertel ik je er meer over.

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte “Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf “Profeet ‘noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig. Toen het einde nabij leek “ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon. Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.

Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo’n tienduizend volgelingen.

Zodra ik van dit verhaal hoorde, was ik geïntrigeerd. Hannelore heeft een bizar verhaal te vertellen en ik vind het erg mooi dat het op deze manier is vastgelegd. Want wat een krachtige vrouw is dit! Het verhaal sprak mij direct aan omdat het zo’n (voor mij) bizarre situatie is en ik ben altijd heel benieuwd hoe mensen reageren in zo’n situatie. Waarschijnlijk omdat ik het mezelf helemaal niet kan voorstellen. Ik won dit boek bij Bookaddict en eerlijk is eerlijk: de omslag komt direct binnen. Het is een foto van Hannelore als klein meisje. Alleen al door de omslag voel je je direct verbonden met Hannelore en haar verhaal.

Hannelore is drie jaar als ze zich met haar ouders aansluit bij ‘Gemeente Gods’. Haar ouders zijn al jaren op zoek naar een gemeenschap waar zij zich thuis voelen en vinden dit in ‘Gemeente Gods’ een overtuiging die wordt geleid door Sipke Vrieswijk. De charmante Vrieswijk zorgt ervoor dat zij zich direct welkom voelen maar hun omgeving denkt daar anders over. Zij tonen absoluut geen begrip. Hoe harder hun omgeving protesteert, hoe sneller zij in de armen van Vrieswijk rennen, waar zij zich veilig voelen. Hun leven en denkwijze verwijdert zich steeds verder van de buitenwereld. En wanneer ze hun intrek nemen in het klooster dat speciaal is opgeknapt voor ‘Gemeente Gods’, zijn ze volledig overgeleverd aan hun nieuwe geloof.

Andersdenkenden zijn des duivels, families worden van elkaar gescheiden en geld wordt van iedereen afgenomen. Alles voor de goedkeuring van ‘de profeet’. Ook Hannelore doet alles om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van Vrieswijk. Zij wordt steeds verder opgeslokt door Sipke en zijn geloof tot ze op haar 17e tegen haar wil wordt bevrijd. Waarna ze langzaamaan ziet hoe de wereld écht in elkaar zit.

Het verhaal van Hannelore heeft grote indruk op mij gemaakt. Frank Krake heeft het prachtig vastgelegd en de foto’s die zijn toegevoegd zijn wat mij betreft echt een meerwaarde. Ze geven je een gezicht bij de namen (iets wat ik normaal gezien juist storend vind ervaar ik deze keer als een goede toevoeging). Het verhaal leest als een trein. Het is daarnaast, vind ik, bizar om te zien hoeveel invloed iemand kan hebben op een groep. Vaak denk je: ach, zo’n dwaas, wat kan die nou? Maar sommige mensen zijn zo bizar manipulatief dat zij alleen maar de juiste mensen nodig hebben om zich tot een ‘god’ te wanen. Ik vind eigenlijk dat iedereen dit boek zou moeten lezen omdat het inzicht geeft in hoe manipulatief sommige mensen zijn en hoe dat dan werkt, hoe bijvoorbeeld zo’n sekte vorm krijgt.

Hannelore het meisje uit de sekte – Frank Krake
Uitgever: Achtbaan
Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?