Waarom ik lezen boven tv kijken verkies

Ja, je leest het goed. Als ik moest kiezen tussen mijn tv of mijn boekenkast, dan koos ik altijd 100% voor mijn boeken! Hoewel ik stiekem ook flink tv verslaafd ben (en dan met name Netflix) vind ik het prettiger om een goed boek te lezen, dan de hele avond voor de tv te hangen. Waarom? Dat zal ik je vertellen!

Eerder heb je al kunnen lezen hoe de liefde voor lezen bij mij begon. Al zo lang als ik me kan herinneren heeft lezen een grote rol gespeeld in mijn leven. Eerst werd er voorgelezen en toen ik eenmaal zelf leerde lezen verslond ik alle boeken die ik maar kon vinden. Ik ging graag naar de bibliotheek om te zoeken tussen al die duizenden boeken, heerlijk! En nog steeds kan ik daar van genieten. Maar zo lang als ik leef (en dat is inmiddels alweer 25 jaar) is tv ook een onderdeel van mijn leven. Het was er nu eenmaal, ik ben ermee opgegroeid.

Nu is het niet zo dat ik hele dagen aan de buis zat gekluisterd en speelde je vroeger veel buiten in plaats van op je iPhone of iPad, maar elke dag keek ik wel even tv. Na school speelde ik eigenlijk elke dag buiten, voor het eten keek ik even tv en na het eten ging ik weer, hup naar buiten. Voor het slapengaan las ik standaard een boek en dat doe ik nog steeds.

Lezen geeft rust

Ook nu ik volwassen ben staat de tv elke dag wel aan. Soms is het voor de kinderen, soms is het voor mezelf. Maar mij maak je blijer met een goed boek! Voor mij brengt lezen rust. Het zorgt ervoor dat ik de wereld om me heen even vergeet en volledig opga in een verhaal dat zich afspeelt op de bladzijden van mijn boek.

Waarom ik lezen verkies boven de tv? Fantasie. Het allerleukste aan lezen vind ik dat de personen en de verhalen die je leest een eigen leven krijgen in je fantasie. Je schept zelf een beeld of verwachting van de personen in een boek en ziet de dingen die gedetailleerd beschreven worden helemaal voor je. Het is hoe jij een verhaal beleeft. Wellicht ervaart je vriend, vriendin of je buurvrouw hetzelfde verhaal weer op een heel andere manier. Dat komt omdat je allemaal je eigen fantasie kunt gebruiken. Bij een serie op Netflix is dat onmogelijk, de personen zijn namelijk in beeld gevangen, de makers hebben voor jouw beslist hoe zij eruit zien en hoe jij ze ziet. Ook de details zijn allemaal voor je uitgedacht en visueel gemaakt.

Boeken worden nog belangrijker in 2020

Althans binnen ons gezin. Onze oudste zoon vindt het steeds leuker als ik hem voorlees, tot groot genoegen van zijn moeder. En ook onze jongste zoon lees ik regelmatig voor. Ik vind het gewoon zo leuk om hen enthousiast te maken over boeken! Mijn vriend leest ook graag maar volgens hem ‘ontbreekt het aan tijd’. Omdat ook hij lezen als ontspannend ervaart hebben we een 2018 een doel opgesteld. Boeken krijgen een belangrijkere rol binnen ons gezin. Elke avond lezen we de kinderen voor (dat deden we al) en 1x in de week blijft de tv uit, gaat er een zacht muziekje aan en slaan we de boeken open. Even rust en echt tijd om te ontspannen.

Als je moest kiezen, zou jij dan kiezen voor je tv of je boeken? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?