Ik stop met sterren

Al zo’n vijf jaar schrijf ik boekrecensies. De liefde voor lezen heeft er altijd al in gezeten, daar schreef ik eerder over. Maar vijf jaar geleden besloot ik mijn persoonlijke lifestyleblog om te dopen tot boekenblog en ook de jaren daarna schreef ik op verschillende websites fanatiek recensies. In iedere recensie stopte ik evenveel tijd en passie maar een ding was altijd mijn houvast. Ik deelde sterren uit. Maar daar ga ik nu mee stoppen en ik vertel je precies waarom.

Veel (boek)blogger zullen het herkennen, aan het eind van een recensie geef je het boek een aantal sterren. Ieder heeft hierin zo zijn eigen gewoonten en systeem. Zelf heb ik de afgelopen vijf jaar jaar ook gebruik gemaakt van sterren. Ik werkte als volgt: bij 1 ster was ik niet te spreken over het boek en bij 5 sterren was ik lyrisch!

“Boeken werden vaak op een hoop gegooid door het sterrensysteem, dat vond ik zonde!”

Wat ik merkte toen ik een tijdje geleden mijn recensies terugbladerde omdat ik besloot Glowing Rebels als hoofdplatform te gaan gebruiken, was dat er veel ’tussenin’ viel. Laat me dat uitleggen. Als ik een boek wel oké vond gaf ik het drie sterren. Wat bleek? Veel boeken kregen van mij drie sterren terwijl ik voor mijn gevoel duidelijk onderscheid maakte tussen die boeken. Maar door de sterren werden ze eigenlijk allemaal op een hoop gegooid. Zonde, want er is zoveel meer over ieder boek afzonderlijke te vertellen. Nu weet ik dat de sterren-discussie al lang gaande is en dat er veel voor- en tegenstanders zijn van het geven van sterren maar ik volg hierin mijn gevoel. Dat probeer ik altijd wel te doen trouwens.

Recensies zonder sterren

Daarom heb ik besloten niet meer te werken met het sterrensysteem. Ik steek mijn tijd en aandacht in sterk en goed onderbouwde recensies en hoop daarmee mijn mening over een boek goed uit te kunnen dragen. Voor mijn gevoel doen sterren daar op dit moment alleen maar aan af. Daarom lees je vanaf nu recensies zónder sterren op mijn website. De eerste staat morgen alvast voor je klaar:-)

Nu ben ik benieuwd waar jij voor kiest in je recensies? Wel of geen sterren en waarom kies je daarvoor?

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?