Fysiek boek vs. e-book

fysiek boek vs. e-book

Help, ik heb teveel boeken! Grapje natuurlijk, want die heeft er ooit teveel boeken? Toch vind ik die kwestie soms lastig. Kies ik voor een fysiek boek of een e-book. Een e-book betekent minder papierverspilling en meer ruimte. Daarnaast lees je een boek vaak één keer om hem daarna in je kast te laten verstoffen. Best zonde. Maar toch, een fysiek boek geeft je meer de experience van lezen. Ik vertel je hoe ik erover denk en wat mijn voorkeur heeft.

Voor- en nadelen van een e-book

Er zijn meer dan genoeg voordelen van het gebruik van een e-reader (en dus e-books). Niet voor niks kocht ik onlangs eindelijk een e-reader! Zo sleep je geen zware boeken meer mee in je tas en past hij vaak in de meest kleine tasjes. Je kunt hem dus altijd meenemen! Nog een groot voordeeltje: je arm is niet meer lam als je in bed probeert te lezen. Denk ook eens aan hoeveel boeken je mee kunt nemen en dat allemaal in zo’n klein apparaatje! Op mijn e-reader kunnen meer dan 3.000 boeken. Hallo?! Weet je hoeveel dat is? En hoeveel uren je dan kunt lezen? Zei ik uren? Ik bedoelde dagen, maanden, jaren! Oké, mijn punt is duidelijk denk ik. Een e-reader is handig, e-books zijn handig. Je kunt ze altijd, overal mee naartoe nemen en het gebruik is hartstikke simpel. Zijn er ook nadelen? Ik vind van wel. Het lezen van een e-book haalt toch een beetje de ‘ervaring’ weg. Je houdt zo’n elektronisch apparaat vast waar je boeken (in mijn geval) in zwart-wit op staan. Dus hoe mooi een cover ook is, het is het altijd net niet. Het lezen van een e-book is heel anders dan het lezen van een fysiek boek.

Voor- en nadelen van een fysiek boek

Hier begon het voor mij natuurlijk allemaal mee. Mijn liefde voor lezen en boeken, begon bij fysieke boeken. Toen ik klein was had niemand überhaupt ooit van een e-reader gehoord. Dat ding bestond niet eens (ja ik ben stokoud, dank u. Grapje natuurlijk!). Ik had tot aan afgelopen mei zelfs nog nooit een e-reader vastgehouden! Goed, mijn liefde voor lezen begon dus bij fysieke boeken. En nog steeds gaat mijn hartje sneller kloppen wanneer ik in een boekhandel rondloop. Al dat moois! Het vasthouden van een nieuw boek, het gewicht. De geur van een nieuw boek, verse bladzijdes, love it! Ja, ik ben een beetje raar, haha. Mijn boekenkast vullen met weer een nieuw boek, ik kan er helemaal naar uitkijken. En het nadeel van een fysiek boek? Ik neem ze liever niet mee in mijn tas want ben bang dat ze dan beschadigen en dat vind ik zonde. Soms vind ik in bed lezen niet zo prettig, zeker wanneer ik een dik boek aan het lezen ben. Het wordt na een tijdje toch zwaar aan je armen. En ja, ik krijg inmiddels flink ruimtegebrek met al die boeken in huis!

‘Books are a uniquely portable magic’

Stephen King

Wat heeft mijn voorkeur?

Ik weet niet of mijn voorkeur al in de voorgaande tekst duidelijk wordt maar mijn allergrootste liefde blijft toch fysieke boeken. Een van mijn favoriete bookquotes is dan ook die van Stephen King, zoals hierboven beschreven. Een echt boek geeft voor mij meer dat magische gevoel dan een e-book dat kan doen. Hoewel ik mijn e-reader regelmatig gebruik. Vaak kies ik ervoor om ze af te wisselen. Na een paar fysieke boeken, pak ik er weer een e-book bij. Op vakantie neem ik soms alleen mijn e-reader mee en ook onderweg is mijn e-reader favoriet. Maar wanneer ik thuis op de bank een boek wil lezen met een dekentje en een kop thee dan wint een echt boek het. Ik kan die kraakverse boeken toch niet laten liggen in de boekhandel!

Wat lees jij liever, een fysiek boek of een e-book?

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?