Recensie: Lichtjaren – James Salter

Soms is het onverklaarbaar waarom een boek tóch je aandacht trekt. Ik las voor het eerst over Lichtjaren in een artikel van Flow. Middenin de pandemie kreeg iedereen plotsklaps ineens meer tijd, die werd opgevuld met allerlei hobby’s, zo ook lezen, wat zoals je weet al jaren een grote passie van me is. Ik geloof dat het de creative director was, zeker ben ik niet, maar in elk geval las zij in die tijd Lichtjaren. Zij schreef zo liefdevol over dit boek dat ik geïntrigeerd raakte. Dit wilde ik lezen. Al vrij snel kocht ik het maar het duurde nog maanden voordat ik het uit de kast pakte. Tijdens een mega leesdip nota bene. Maar vandaag lees je mijn recensie van Lichtjaren van James Salter.

Het leven van het echtpaar Nedra en Viri bestaat uit luxueuze etentjes met hun benijdenswaardige vrienden, ingenieuze spelletjes met hun kinderen en tot in de puntjes georganiseerde dagen die ze doorbrengen met schaatsen of zonnen op het strand. Maar er zitten barstjes in het ogenschijnlijk perfecte oppervlak, tekortkomingen die onherroepelijk tot het verval van hun relatie zullen leiden. Lichtjaren, dat in 1975 voor het eerst verscheen, is een moderne klassieker; een verleidelijke, geestige, tedere en tot de verbeelding sprekende roman over een generatie mensen die de grenzen van hun geluk ontdekken.

Een prachtige moderne klassieker die bol staat van prachtige zinnen en lommerrijke beschrijvingen van rivieren, gevoelens en plaatsen. Ik verdwaalde in de mooie zinnen en prachtig beschreven plaatsen. Met verwondering las ik over het leven van Nedra en Viri. Een heel langzame roman die je toch blijft boeien door de mooie beschrijvingen en soms herkenbare problemen van de personages. Met iedere verhaallijn die op een langzame en zeer uitgebreide wijze werd beschreven zou je moeite kunnen hebben met je interesse en aandacht bij het boek houden. Echter was dit precies wat ik nodig heb, een langzaam verhaal dat bol staat van prachtige zinnen. Als ik een puntje van kritiek moet geven dan is het dat de momenten en personages, net als in het echte leven, soms wat warrig zijn waardoor zij in elkaar over te lijken lopen. Dit maakt dat er soms geen touw aan vast te knopen is. Met recht een nieuwe all-time favoriet in mijn boekenkast.

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?