Recensie: De kleine bakkerij aan het strand- Jenny Colgan

Lange tijd hield ik mezelf voor dat feelgood niets voor mij was. Natuurlijk las ik het wel eens in de zoveel tijd maar het kon me niet zo enthousiast maken als bijvoorbeeld een goede thriller. De afgelopen maanden had ik een flinke leesdip, wat mij eigenlijk iedere zomer wel gebeurt, en zelfs mijn favoriete auteur kon mijn gedachten niet bij zijn laatste boek houden. In een opwelling besloot ik De kleine bakkerij aan het strand te kopen. Iedereen was laaiend enthousiast en hoewel het verhaal me saai en zeer cliché leek, waagde ik de gok en bestelde ik het boek.

Ik kan je een ding zeggen: Beste. Keuze. Ooit!

In De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan staat het leven van Polly Waterford op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en haar bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze moét weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt.

Lees en leef mee met Polly die tegen wil en dank vriendschap sluit met de lokale bevolking, met vallen en opstaan haar leven weer richting geeft en bovendien valt voor een wel heel schattige huisgenoot die door het raam naar binnen komt waaien: de papegaaiduiker Neil.

Jenny Colgan brak in Nederland door met haar debuut Café Zon en Zee. Haar verhalen hebben een heerlijk hoog humorgehalte waarmee ze vele lezersharten keer op keer veroverd.

De kleine bakkerij haalde me volledige uit mijn leesdip en zorgde ervoor dat ik de laatste weken lees als een trein. Het was de perfecte combinatie van knusheid, gezelligheid, warmte, tegenslag en liefde. Alles kwam samen in een prachtig verhaal dat ik niet weg kon leggen.

“Feelgood is in mijn ogen vaak saai en voorspelbaar maar vanaf nu kijk ik daar heel anders naar!”

Ik heb ontzettend genoten van De kleine bakkerij aan het strand. Wat mij vaak tegenstaat om feelgood te lezen is de mate van voorspelbaarheid. Vanaf het eerste hoofdstuk weet je vaak al hoe het gaat aflopen (naar mijn mening). De kleine bakkerij aan het strand heeft compleet het tegendeel bewezen! Het was een fijne roman vol avontuur en de hoofdpersoon, Polly, laat zien dat elke tegenslag te verwerken is. Door het hele verhaal heen krijgt ze met enige regelmaat te maken met soms heftige tegenslagen. Keer op keer komt ze hier op een realistische wijze doorheen.

De kleine bakkerij aan het strand toverde een gigantische glimlach op mijn gezicht die er, dagen na het uitlezen van het boek, niet vanaf te krijgen was. Ik kan dan ook niet wachten om de vervolgboeken in deze serie te lezen.

Heb je zin in een verhaal met een hoog knusheid-gehalte, dan is De kleine bakkerij aan het strand het helemaal voor jou!

Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?