Het Rosie Project – Graeme Simsion

Het Rosie Project

Hoewel je gerust kunt stellen dat ik wel een beetje een boekennerd ben, heb ik niet zoveel met nerds in verhalen. Ik vind het vaak een beetje saai. Na veel goede verhalen besloot ik toch te beginnen aan het Rosie Project. Hoe me dat is bevallen lees je in de recensie van vandaag.

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.

Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.

Don is dus op zoek naar een oplossing voor wat hij “het echtgenote probleem” noemt en heeft daarbij soms absurde eisen. Het niet hebben van een partner is in zijn ogen een probleem. Natuurlijk dringen zijn vrienden vaak aan op dates en Don heeft dan ook wel dates maar altijd is er wel iets wat volgens Don niet in orde is. De zin: “Restaurants are minefields for the socially inept” geeft mooi weer hoe zeer Don het zichzelf moeilijk kan maken in situaties of er te veel over nadenkt.

Het beste nerdy verhaal dat ik ooit heb gelezen!’

Wat een heerlijk boek. Het Rosie Project heeft al mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Het gebrek aan sociale vaardigheden zorgt ervoor dat Don zich een hoop hilarische gebeurtenissen op de hals haalt. Gaandeweg leert hij bij, hoewel het hem nog steeds moeite kost, probeert hij alles niet zo letterlijk te nemen. Ik had in het begin wat moeite om in het verhaal te komen omdat ik graag alle woorden wilde begrijpen die Don gebruikt en geloof me, dat zijn soms lastige woorden. Wanneer ik deze woorden niet volledig zou begrijpen was ik bang de essentie van het verhaal te missen. Hoe verder ik las, hoe meer ik de woorden los kon laten en in het verhaal kwam. Dat is dus zeker een tip die ik mee kan geven! Al met al ben ik gewoon razend enthousiast over dit boek en staat het vervolg al op mijn lijstje!

Rating: ★★★★☆

Het Rosie Project – Graeme Simsion
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?