Recensie: Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Daar waar de rivierkreeften zingen

Soms kom je een boek tegen waarvan je weet dat het moeilijk te overtreffen valt. Na heel veel lovende woorden was ik erg nieuwsgierig naar Daar waar de rivierkreeften zingen. Maar zijn die hoge verwachtingen ook waargemaakt?

In Barkley Cove, een rustig stadje aan de kust van North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt aangeraakt te worden en lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken geïntrigeerd door haar fascinerende schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Het moerasmeisje: een bedwelmende debuutroman over een geïsoleerde jonge vrouw, die in de wildernis van het diepe zuiden van Noord-Amerika weet te overleven. Het is wel duidelijk dat de auteur hier zelf vandaan komt. Haar prachtige, dampende proza is onvergetelijk.

Hoewel het verhaal me op het eerste gezicht niet echt aansprak, was ik door alle lovende woorden tóch heel benieuwd geworden. Want was dit boek dan echt het lezen waard? Laat ik kort en krachtig zijn: ja. Het debuut van Delia Owens is een prachtig, delicaat verhaal waarin verschillende thema’s komen bovendrijven die allemaal even mooi worden weergegeven. Zo wordt er bijvoorbeeld anders gekeken naar mensen met een donkere huid maar Kya, de hoofdpersoon zelf, heeft ook flink wat te verduren als ‘moerasmeisje’. Delia beschrijft op een hele gevoelige wijze hoe het leven voor Kya is, hoeveel impact het op iemand maakt wanneer diegene met vooroordelen te maken krijgt en niet wordt geaccepteerd zoals hij of zij is.

“Verschillende thema’s worden samengevoegd een in prachtig verhaal dat je voor altijd in je hart meeneemt!”

Dat onderwerp leeft al eeuwenlang en zeker de laatste jaren. Sinds ik zelf moeder ben, is het iets waar ik veel mee bezig ben. Want kunnen zijn wie je bent en opgroeien zonder last te hebben van vooroordelen is zo ontzettend belangrijk! Dat is iets wat ik mijn kinderen ook graag mee wil geven.

Voor mij was Daar waar de rivierkreeften zingen nu al een van mijn favoriete boeken van 2020!

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
Uitgever: The House Of Books
Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?