Girl, Woman, Other – Bernadine Evaristo

Recensie: Girl, Woman, Other

Wat is het heerlijk om weer recensies te kunnen schrijven! Ik ben al een aantal weken weer met plezier aan het schrijven en iedere keer verschijnt er weer een dikke glimlach op mijn gezicht op het moment dat ik mijn blog open. Dit blog brengt me weer plezier en hoe leuk is het dan op een recensie te kunnen delen over een boek als dit!

Girl, Woman, Other is een van de eerste boeken die ik las sinds ik besloot meer in het Engels te gaan lezen. Het was er direct een die een diepe indruk maakte. Een boek dat thema’s aansnijdt en je vraagt om je openminded op te stellen.

Twaalf personages van kleur zijn elk op zoek naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. 

This is Britain as youve never read it. This is Britain as it has never been told. From Newcastle to Cornwall, from the birth of the twentieth century to the teens of the twenty-first, Girl, Woman, Other follows a cast of twelve characters on their personal journeys through this country and the last hundred years. theyre each looking for something – a shared past, an unexpected future, a place to call home, somewhere to fit in, a lover, a missed mother, a lost father, even just a touch of hope

Met haar boek Girl, Woman, Other veroverde Bernadine Evaristo de harten van velen. Dat niet alleen, ze won er ook de Bookerprize 2019 mee! Het boek werd onlangs vertaald naar Meisje, Vrouw, Anders waardoor we ook in vertaald werk konden genieten van dit boek. Girl, Woman, Other is een bundeling van 12 verhalen die veelal 1 ding gemeen hebben. De personages zijn meestal vrouwen, zwart en Brits. De dilemma’s waar zij mee te maken krijgen zijn persoonlijk en af en toe in elkaar verweven. Hierdoor ontstaat een verrassende puzzel die zich eenvoudig aaneen lijkt te rijgen.

“Een prachtige weerspiegeling van onze diverse maatschappij.”

Het boek geeft ons ieder hoofdstuk een kijkje in de levens van verschillende vrouwen. Belangrijk daarbij is dat Evaristo grote thema’s niet lijkt te verafschuwen. Zo schrijft ze over racisme, armoede, verdriet en overspel. Zelfs verkrachting wordt als thema meegenomen in dit boek, heftig maar helaas voor veel vrouwen wel de realiteit. Je gaat met deze vrouwen mee op een zoektocht. Wie zijn ze en wat willen ze van het leven?

Girl, Woman, Other: een must-read in deze tijd!

Evaristo beschrijft ieder personage met evenveel liefde en precisie waardoor je al snel een band met ze opbouwt. Ze creëert personages die je bij wijze van spreken zo voorbij zou kunnen lopen op straat. De schrijfstijl is prettig en zorgt ervoor dat je maar moeilijk kunt stoppen met lezen.

Girl, Woman, Other is een prachtige afspiegeling van onze diverse maatschappij waarin ook queer representatie duidelijk aanwezig is. Wat mij betreft een boek wat iedereen in de huidige tijd zou moeten lezen!

Girl, Woman, Other – Bernadine Evaristo
Uitgever: Pinguin Books Ltd
Delen:

Geef een antwoord


Zoek je iets?